Tikka Masala van Kip

Voor circa 4 personen

  • 1 bosje verse koriander
  • arachideolie- of zonnebloemolie
  • 1 klontje boter
  • 2 middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes
  • 1 verse, rode Spaanse peper, in dunne ringetjes
  • een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, geraspt
  • 250 gram verse tikkamasalapasta
  • 4 kippendijen in stukken gesneden
  • 1 blik tomatenstukjes van 400 g
  • 1 pakje kokosmelk van 250 ml
  • een klein handje ongezouten/ongebrande cashewnoten fijn gemalen

Voor de tikkamasalapasta

  • 4 tenen knoflook
  • 40 gr gember – vers
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 el gerookt paprikapoeder 
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl zeezout
  • 4 el rijstolie – mag ook andere olie zijn, geen extra vergine
  • 140 gr tomatenpuree
  • 4 Spaanse pepers – vers
  • 40 gr koriander – vers
  • 4 el kokos – gedroogd, geraspt
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl korianderzaad

Bereiding tikkamasalapasta

Zet een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur en rooster hier kort het komijn- en korianderzaad in totdat ze licht verkleuren en lekker gaan ruiken

Snijd de steeltjes van de Spaanse peper en pel de knoflooktenen. Snijd beide in stukken en doe in de keukenmachine

Voeg de rest van de ingrediënten toe samen met het geroosterde komijn- en korianderzaad

Draai tot een mooie puree. Schep, indien nodig, de currypasta tussendoor even om in de keukenmachine om alles goed te vermalen.

Bereiding Tikka Masala

Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn.

Zet een grote braadpan op matig tot hoog vuur en doe er een paar scheuten olie en een klontje boter in. Doe de uien, peper, gember en koriandersteeltjes erbij en bak die 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.

Doe de tikkamasalapasta en de reepjes kipfilet erbij. Roer zodat alle stukjes kip met de currypasta in aanraking komen en strooi er wat zout en peper op. Voeg de tomaten en de kokosmelk toe. Vul een van de lege blikjes met water, giet het in de pan en roer nog even. Voeg de fijngemalen cashewnoten toe

Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes pruttelen. Controleer de curry regelmatig om te kijken of hij niet te droog wordt en doe er als het nodig is nog wat extra water bij. Als de kip mals en gaar is, voeg je desgewenst wat extra zout en peper toe – wees er wel voorzichtig mee.

Deze curry is fantastisch met rijst en met een paar flinke lepels yoghurt erop. Strooi er de geschaafde amandelen en de korianderblaadjes over en serveer er partjes citroen bij om erover uit te knijpen.

TERUG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *