Voedselindustrie

boodschappen

Ik ga me steeds meer ergeren aan onze eetcultuur. Het is bijna niet meer mogelijk om gezond te eten, want we worden als consument overvoerd door de voedingsindustrie. De supermarkten zijn tegenwoordig zo groot, omdat de stellingen vol liggen met kant en klare rotzooi. Hoeveel soorten koekjes, snoepjes en zoutjes liggen op ons te wachten? Wat dacht je van de gangen met stellingen vol kant en klare sausjes, marinades, tapenades etc. Als ik langs de paden met diepvriesproducten loop, hoef ik niet meer na te denken wat ik zal eten. Het ligt voor me klaar. Ik hoef alleen maar de magnetron (ook slecht) aan te zetten. Zelfs de groenten zijn voorgesneden, fruit ligt gesneden en verpakt zo voor het grijpen. Tja, trek je portemonnee maar open, want je begrijpt dat dit veel duurder is dan het fruit en de groente die je zelf moet snijden. Ook de reclame werkt hieraan mee. De hele dag vliegen de reclames over alle ‘gezonde’ producten om je oren. Of het nu een potje tomatenketchup is, of een pak cruesly met noten en granen. Ze vertellen er alleen niet bij hoeveel zout en suiker erin zit. Iedereen heeft wel een fles tomatenketchup, kijk voor de lol maar eens hoeveel suiker erin zit!!

Omdat we allemaal werken, hebben we minder tijd om te koken en dan is dit is zo gemakkelijk!!

We moeten met z’n allen af van deze moderne eetcultuur. Hoe eenvoudig is het niet om zelf een verse en gezonde maaltijd te koken. De mensen die pakjes, zakjes en klant en klaar eten kopen, denken dat dit veel sneller is, maar ze zitten er helemaal naast. Zelf koken kan heel snel en is ook nog gezonder.

Als je eens de tijd neemt om te lezen wat er allemaal in kant en klare producten zit, schrik je. Ten eerste zijn het voornamelijk geur- en maakstoffen (E-nummers) die gebruikt worden, maar ook gemodificeerd zetmeel (trouwens ook een E-nummer) wordt veel gebruikt. Als er één dikmaker is, dan is het wel zetmeel. Kijk maar eens naar het aantal calorieën op de verpakking, je schrikt je een ongeluk. Waar je nog meer van schrikt is het zoutgehalte. Vaak zit er zoveel zout in een pakje, dat je voor de rest van de dag geen zout meer kan eten, anders dan slaat je bloeddruk op teelt. Als laatste zitten er ook nog kleurstoffen in, ik hoef niet te vertellen of dit wel of niet slecht voor je gezondheid is!

Ik hoor mensen vaak zeggen ‘maar ik eet gezond hoor’. Als ik dan zie of vraag wat ze eten, valt het best wel tegen. Vaak weet je niet eens wat je voor ongezonde producten je ongemerkt naar binnen werkt. Eigenlijk moet je elk zakje, pakje, doosje, potje of tube analyseren om te weten wat erin zit. Tja, dat kost natuurlijk wel zeeën van tijd. Om dit te vermijden moet je gewoon stoppen met het kopen van al die kant en klare producten.

Vers, vers en nog eens vers. Het liefst biologisch, maar mensen denken vaak dat dit te duur is. Dit komt omdat men gewend is teveel vlees of kip te eten. 125 Gram kip of vlees voor een volwassen persoon is voldoende. Daarnaast is het ook beter om af en toe een dagje vegetarisch te eten. Hiermee besparen we een hoop geld. Eet meer groente en vooral groente van het seizoen, is vaak goedkoop!

TERUG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *