Cataplana

Cataplana pan

Als we denken dat er voor ons op gebied van eten en drinken niets meer is te ontdekken, zitten we er volledig naast!

Tijdens onze vakantie in de Algarve (Portugal) hebben we de ‘cataplana’ ontdekt. Van oorsprong is de cataplana een koperen hermetisch uitsluitbare pan in de vorm van een wok. Je kunt er perfect in bakken door zijn bolle vorm en vervolgens stomen onder druk, omdat hij volledig afgesloten is. Het gerecht is super snel klaar en alle onderlinge smaken blijven behouden.

De cataplana is alleen in de het zuiden van Portugal, de Algarve te verkrijgen en de naam van het gerecht is gelijk aan de naam van de pan.

Midden in het Monchique gebergte ligt het pittoreske dorpje Silves. Hier hebben we voor het eerst ‘cataplana’ gegeten. We hadden het prachtige kasteel ‘Castelo dos Mouros’ bezocht en daarna zijn we verder gewandeld door de talloze, soms steile straatjes. Het was warm, heel warm en na een paar uur slenteren werden we moe en hongerig. Overal kwamen ons geuren tegemoet en obers stonden buiten te wachten op hongerige toeristen. Eén van die obers wist ons naar binnen te lokken en leidde ons naar een tafeltje in de schaduw. Direct was hij weer weg op zoek naar andere hongerige toeristen, maar de volgende ober stond alweer klaar met de kaart in zijn handen. Nadat hij vertrokken was voor onze drankjes, bekeken we de kaart en mijn aandacht werd getrokken naar de cataplana. Ik had dit gerecht al vaker op de kaart zien staan, maar eigenlijk hadden we het nooit besteld. Misschien omdat we niet precies wisten wat het was. We besloten daarom de gok te wagen en de ober, die inmiddels terug gekeerd was met onze drankjes begon enthousiast te vertellen over hoe lekker de cataplana wel niet is. Nou, dat beloofde toch wel wat! Na een poosje wachten, kwam de ober met een pan aan en zette deze in het midden op tafel. De deksel was nog dicht en om het handvat zat een servet gewikkeld, want de hitte zorgt ervoor dat je de deksel niet met blote handen kan openen. Hij opende de deksel van de cataplana en bij de geur die vrij kwam liep het water al uit mijn mond!! Grote stukken makreel, mosselen, vongole en gamba’s lagen in een saus van tomaten, paprika, aardappelen, laurier en uien. Bij de eerste hap wist ik al heel zeker ‘ik wil een cataplana’. Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat het ons gesmaakt heeft, want dat blijkt al uit mijn woorden. We hebben genoten tot de laatste druppel saus en met volle buikjes zijn we door de hitte terug gelopen naar de auto. Het was tijd voor onze siësta.

Natuurlijk zijn we op zoek gegaan naar een cataplana en dat was niet eens zo eenvoudig. Maar na een hoop vragen en zoeken, hebben we een winkel gevonden die cataplana’s verkocht. We hebben gekozen voor de koperen cataplana en zo blij als twee kleine kinderen liepen we met onze aanwinst naar buiten. Thuis konden we niet wachten om de cataplana te gebruiken en zijn we volop aan het experimenteren geslagen. De basis is altijd uien, laurier en paprika. Er zijn natuurlijk talloze varianten en je kunt het maken met vis, vlees en wat ook veel gebruikt wordt is chorizo en aardappel.

Wil je de sfeer van Algarve proeven maak dan dit traditionele gerecht, je zult niet teleurgesteld worden.

Natuurlijk heeft bijna niemand een cataplana, maar je kunt ook een wok met deksel gebruiken of een gietijzeren braadpan.

Eet smakelijk

Cataplana met vis

TERUG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *