Iberico Secreto

Ruud kwam wel heel enthousiast thuis! Onze Portugese schoondochter had hem een stukje vlees voorgeschoteld, wat hij nog nooit gegeten had. Ze vertelde hem dat het Iberico Secreto is. Hier had Ruud nog nooit van gehoord. Thuis gekomen wilde hij direct naar de winkel rennen om hetzelfde stukje vlees te kopen en op de barbecue te roosteren. Hij kwam thuis met een heel plat gemarmerd stuk vlees. ‘Wel vet hoor’ zei ik. Ik dacht direct dat ik een soort speklap te eten zou krijgen, maar dat had ik helemaal mis. Zorgvuldig werd het vlees op de barbecue gelegd, zonder ook maar iets van kruiden, zout of peper te gebruiken. Puur moest het zijn en krokant. Na een paar minuten belandde het stukje vlees op onze borden en toen ik de eerste hap nam, begreep ik wat Ruud bedoelde. Wat een heerlijk stukje vlees.

Maar wat is het nu precies?

Vrij vertaald heet het ‘Iberisch geheim’. De varkens komen oorspronkelijk van het Iberisch Schiereiland en leven in Zuid Spanje, tegen de Portugese grens aan. Hier liggen veel uitgestrekte bosgebieden met eeuwenoude eikenbomen, die onderhouden worden door de boeren.

De varkens volgen het Montenera dieet. Van 1 oktober tot 15 december doen de varkens zich tegoed aan de eikels, gras en kruiden. Ze eten wel 6 tot 10 kilo eikels per dag. In de zomer, als er geen eikels zijn eten de varkens een mix van tarwe, mais en gerst.  Door de bewegingsvrijheid en het soort eten krijgt het vlees zijn heerlijke nootachtige smaak.

En nu het goede nieuws?

Het vlees van deze varkens bevat een hoog percentage aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. De enkelvoudige vetzuren, ook wel omega 9 genoemd, zijn voor de mens heel gezond.

De meervoudige vetzuren (omega 3 en 6) zijn essentieel voor het bestaan van de mens en hebben een positief effect op het verlagen van ons cholesterol.

De leeftijd van het dier (14-18 maanden) zorgt ervoor dat het vlees meer ijzer bevat dan het blanke varken, samen met een hoog zinkgehalte en veel vitamines B en E.

Reden genoeg om dit heerlijke stukje vlees te eten.

TERUG