Marokkaanse Kefta Tajine

Benodigdheden voor 4 personen

  • 700 gram (lams)gehakt
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels koriander, fijngehakt
  • cayennepeper, halve theelepel
  • gemalen gember, halve theelepel
  • gemalen komijn, 1 theelepel
  • paprikapoeder, 1 theelepel
  • 2 eetlepels olie

Voor de saus heb je nodig:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 2 tenen fijngehakte knoflook
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • halve theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 800 gram tomatenblokjes uit blik
  • 2 theelepels (of naar smaak) harissa
  • 4 eetlepels gehakte blaadjes koriander
  • 4 eieren

Bereiding

Doe het gehakt, de ui, knoflook, kruiden en specerijen in een kom en meng alles goed. Breng het op smaak met peper en zout. Rol volle eetlepels van het mengsel tot balletjes.
Verhit de olie in de tajine of grote koekenpan op matig vuur. Bak de gehaktballetjes in porties 8-10 minuten en keer ze regelmatig, tot ze rondom bruin zijn. Haal de balletjes uit de pan en bewaar ze in een kom. Veeg de pan schoon met keukenpapier.

Maak de saus. Verhit de olijfolie in de tajine en fruit de ui 5 minuten op matig vuur, tot hij zacht is. Voeg de knoflook, komijn, kaneel en het paprikapoeder toe en bak alles 1 minuut , tot het mengsel begint te geuren. Roer de tomatenblokjes en harissa erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 20 minuten zachtjes koken. Voeg de gehaktballetjes toe, dek de pan af en laat alles 10 minuten sudderen. Roer de koriander erdoor. Breek de eieren voorzichtig boven de pruttelende tajine en laat ze meekoken tot ze net gestold zijn.

Breng op smaak met peper en zout en geef er knapperig brood bij om de saus mee op te deppen.

TERUG