Lasagne al forno

Benodigdheden voor 4 personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kleine wortel in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 1 grote teen knoflook, gesnipperd
  • 100 gram ontbijtspek in blokjes
  • 300 gram rundergehakt
  • 1/4 theelepel gedroogde oregano
  • 75 gram kippenlevertjes, fijngesneden
  • 75 ml droge witte wijn
  • 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • bechamelsaus (zelfgemaakt of een zakje van Bertollie)
  • 100 gram voorgekookte lasagnevellen
  • 1 bolletje mozzarella
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui, gesneden groenten, de knoflook en het ontbijtspek op matig vuur tot ze glazig en lichtbruin gekleurd zijn. Doe het gehakt erbij, zet het vuur wat hoger en bak het gehakt ca. 8 minuten rul tot het verkleurd is maar niet bruin. Doe de oregano erbij. Schep de kippenlevertjes erdoor en kook ze tot ze verkleuren. Schenk de wijn erbij, zet het vuur hoger en laat alle vocht verdampen. Voeg het bouillonblokje, 3 dl. water en de tomatenpuree toe en laat het geheel op laag vuur 2 uur zachtjes koken. Voeg eventueel wat water toe om het mengsel vochtig te houden, maar zorg dat aan het eind van de kooktijd alle vocht is opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat 15 minuten afkoelen. Maak de bechamelsaus en laat iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. Doe de helft van de vleessaus in de ovenschaal. Verkruimel de helft van de mozzarella erover en leg er vervolgens een iets overlappend vel pasta overheen. Schep hier de helft van de bechamelsaus over uit en bestrooi met de helft van de Parmezaanse kaas. Leg hier ook een vel pasta over. Herhaal deze laagjes en eindig met een laag bechamelsaus met Parmezaanse kaas. Bak de lasagne ca. 40 minuten tot het goudbruin is.

 

Wil je de bechamelsaus zelf maken verhit dan op laag vuur 65 gram boter in een steelpan. Doe 40 gram bloem en een snufje nootmuskaat erbij en laat alles al roerend 1 minuut koken. Haal van het vuur en roer en geleidelijk 6 dl melk doorheen. Doe er een laurierblaadje bij en zet de pan weer op het vuur en laat al roerend zachtjes koken tot je een dikke saus krijgt. Breng op smaak, bedek met plastic folie zodat er geen vel op komt en laat afkoelen. Haal het laurierblaadje eruit.

TERUG