Lamsoor

Info:

De zeeaster, beter bekend als lamsoor, groeit van nature op de slikken en schorren van de Waddenzee en in Zeeland op de grens van eb en vloed.

Soms is het groene blad van de lamsoor lichtgrijs van kleur doordat de plant het overtollige zout uitscheidt; daar heeft de plant waarschijnlijk de naam lamsoor aan te danken.

In Zeeland wordt de zeeaster ‘zulte’ genoemd.

Weetje:

De zeeaster is tegenwoordig in Nederland in de meeste natuurgebieden een beschermde plant (en mag helemaal niet of niet zonder vergunning geplukt worden).

De enige Nederlandse kweker van lamsoor zit in Ferwerd ( Friesland ).

Verder komt er lamsoor uit Frankrijk en Engeland op de markt ( lamsoor mag daar nog – overigens ook meestal alleen met een vergunning – verzameld worden).

Koopinfo:

Nederlandse lamsoor is te koop in bakjes van 150 gram. Geïmporteerde lamsoor wordt vaak ‘los’ verkocht.

Smaak:

Lamsoor is licht zilt van smaak.

Bewaren:

3 – 4 dagen in de groentelade van de koelkast.

Verkrijgbaar:

Vanaf april, mei tot oktober, november (hangt van het weer af).

Herkomst:

Nederland, Frankrijk en Engeland.

Schoonmaken:

Spoel lamsoren snel schoon in een bak met koud water en haal ze meteen uit het water ( lamsoren zijn zout water gewend en kunnen slecht tegen het ‘zoete’ kraanwater).

Schud overtollig waswater – in een zeef of vergiet – van de lamsoor af of knijp het waswater er voorzichtig uit.

Let op: Bereid lamsoor zonder zout, de groente bevat zelf al zout.

Smelt wat boter in een pan en leg de lamsoor er in.

Smoor de groente met een deksel schuin op de pan in circa 5 minuten gaar.

Let daarbij op dat er voldoende vocht in de pan blijft en schep een keer om.

TERUG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *