NDUJA

nduja

In de teen van de laars van Italië ligt Calabria. Aan de zuidkant van de teen ligt de Thyrreense zee met haar mooi stranden. In dit ongerepte gebied, dat nog niet overvoerd is met toeristen hebben wij een prachtige vakantie gehad. Natuurlijk zijn we op zoek gegaan naar de specialiteiten van dit gebied en die hebben we ontdekt! Tijdens onze tocht naar Tropea, één van de leukste dorpen van Calabria reden we langs een boertje dat langs de weg zijn producten aan het verkopen was. Een lief jongetjes wilde ons van alles aansmeren, maar we hielden het bij en paar tomaten. Nou, en wat voor tomaten?? Dit waren de lekkerste tomaten die wij ooit gegeten hebben en hier reden we dan ook dagelijks voor om. We dachten dat we in Griekenland de lekkerste tomaten gegeten hadden, maar nee, deze wonnen het! Onze tocht naar nieuwe producten was begonnen, want we hadden al gelezen dat Calabria bekend is om zijn peperoncino en Nduja, we hadden geen flauw idee wat dat zou kunnen zijn. In Tropea kwamen we in een schattig winkeltje, dat gerund werd door een lief stel. Ze verkochten allerlei traditionele producten en vertelden hier vol passie over. Maar helaas konden we hun Italiaans niet verstaan en de Calabrezen spreken geen woord Engels. Gelukkig mochten we van alles proeven en met volle monden konden we alleen maar knikken en tussendoor riepen we oh en ahh..wat lekker. Het liefst hadden we het winkeltje leeg willen kopen, maar dat zou wat gulzig zijn! We liepen de winkel uit met een pot peperoncino en een potje nduja.

Calabria is bekend om zijn pepers en deze pepers hebben een uitgesproken smaak, die geen andere peper heeft. Dit heeft te maken met de bodemgesteldheid en het klimaat. De pepers worden in bijna alle gerechten gebruikt en zijn behoorlijk pittig. Zo worden ze ook toegevoegd aan de Calabrese specialiteit Nduja di Spilinga. Nduja betekent ‘worst’. Het is een eerlijk natuurproduct zonder kunstmatige toevoegingen. De enige ingrediënten zijn gemalen varkensvlees, vet, zout en zongerijpte rode pepers uit Calabria. De vleespasta wordt samen met het vet, zout en de rode pepers langdurig gekneed en in worstdarmen geperst. Vervolgens wordt de worst licht gerookt en te drogen gehangen. De droogtijd varieert van 2 weken tot een jaar. Tijdens het droogproces wordt niet alleen de worst pikanter, ook de Calabrese rode pepers krijgen zo de tijd hun eigen identieke pepersmaak aan het vlees af te geven Nduja is als een goede wijn, hoe rijper hoe smakelijker!!

Nduja is ook in potjes te koop. Dit is om de Nduja zachter en beter smeerbaar te maken. Ze wordt gepasteuriseerd en verpakt in glazen potjes.

Omdat we maar 20 kilo gewicht mee naar huis mochten nemen, waren we beperkt in onze inkopen. Maar oh, wat jammer. We hadden koffers vol mee willen nemen. Met een paar potjes zijn we huiswaarts gekeerd en binnen no time was alles op, leeg, schoon….!!! En deze producten in Nederland kopen is niet eenvoudig, daarom is Ruud gaan experimenteren. Hij heeft zijn eigen Nduja gemaakt en hier maakt hij pasta Nduja van. Wat mij betreft mag het wekelijks op het menu staan. Kijk snel naar Ruud zijn Nduja…

Succes verzekerd

TERUG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *