28-09-2025
Ministerie van Geluk, wat een verrassing!
Het was de verjaardag van onze zwager en dat moest gevierd worden!
Onze keuze was gevallen op Ministerie van Geluk, mede omdat we een vegetariër in ons gezelschap hebben en wij de uitdaging wel aan wilden gaan.
Zij zijn gehuisvest in een oud pandje in de Dorpsstraat in Zoetermeer. Vroeger kwam ik hier shoarma eten bij Sabra, maar dat terzijde!
Toen we binnen kwamen kwam een muffe geur ons tegemoet. Tja, een oud pandje heeft vaak last van vocht en schimmel! Niet zo’n goed begin, maar daarentegen was de uitstraling gezellig met een diversiteit van vintage tafels, stoelen en accessoires. We konden een tafeltjes uitzoeken en kozen voor een ronde tafel voor 4 personen. Bijna schoot ik in de lach toen ik de servetten zag. Dit zijn vaatdoekjes uit oma’s tijd, vermoedelijk ook vintage!
We bestelden een fles cava rosé en toen deze gebracht werd vroeg de serveerster of we al wisten wat we wilden eten. We hadden nog geen letter gelezen en daarom liet ze ons nog even met rust. Ze vertelde wel dat we konden kiezen voor een verrassingsmenu en direct was er enthousiasme bij 3 van ons. We besloten toch eerst even de kaart te bestuderen. Hoewel kaart, het waren een paar pagina’s gekreukeld, vettig papier geklemd op een houten plankje. Dit papieren menu was al vastgehouden door talloze handen en dat was goed te zien. Ik zou het menu plastificeren, dat is toch was hygiënischer.
Uiteindelijk hadden we onze keuze gemaakt. Drie keer het verrassing menu en één keer een voorgerecht en hoofdgerecht. Na een toch wel wat langere wachttijd kwam de ober met een glas aan. ‘De panna cotta’ zei hij. Wij keken elkaar aan en wisten niet zo goed of dit voor ons bedoeld was. De ober zelf leek het ook niet te weten en liep terug naar de bar. De serveerster kwam daarna terug met het glas en zei dat dit het eerste gerecht van het verrassingsmenu was. We staarden naar het glas en vroegen ons af hoe we dit met z’n drieën moesten delen. In het glaasje zat roomkaaz met haver fraiche met een stukje krab en een dressing. Het stukje ‘krab’ zo groot als een kleine gamba moesten we met z’n drieën delen. We vroegen de serveerster waarom we geen 3 stukjes krab kregen? Volgens mij zag ze zelf wel in dat dit niet gedeeld kon worden en even later kwam ze terug met 2 extra stukjes. We lepelden om de beurt wat uit het glaasje en binnen no time was ons eerste gerechtje op. Het was wel bijzonder smakelijk. In de tussentijd kwamen de twee volgende verrassingsgerechten gekomen. De koolrabi ravioli en de Katsu. We stoeiden nog wat met ons bestek, want er zaten geen lepels bij om de gerechten op onze borden te scheppen! Beiden gerechten waren een smaaksensatie, echt verrukkelijk. We vonden de Katsu zo bijzonder lekker dat we een tweede portie bestelden. Het voorgerecht van onze tafelgenoot was ook bijzonder goed van smaak. We hebben het van hem niet geproefd, maar zelf kregen we hiervan ook een schaaltje (krokante kofte sushi). Het hoofdgerecht van onze tafelgenoot was een ‘tagliatelle al limoene’. Dit was een wel heel vol bord pasta met een romige citroensaus met venkel, prei, zeekraal, nori en bonen. Het was een te machtig pasta en de prijs (25 euro) vonden wij wel wat veel. Na weer lang wachten en vragen waar het eten bleef kregen we te horen dat het onverwachts druk was en er maar 2 koks in de keuken stonden. Ze hadden dit niet verwacht. We kregen excuses en uiteindelijk toch nog onze andere gerechten. Foccacia met een tomatensalsa, bloemkoolroosjes in bierbeslag, loaded summer fries en 2 x koningsoesterzwam. De koks weten wat ze doen en gebruiken hun fantasie bij het bereiden van de gerechten. Stuk voor stuk allemaal bijzonder smakelijk. Als afsluiter kregen we een ‘grand dessert’.
Inmiddels zaten we wel 3,5 uur aan tafel, mede door het lange wachten op de gerechten. Van het huis kregen we een kopje koffie en daarna vertrokken we richting huis.
We hadden de rekening niet bekeken, maar achteraf was ook dit niet helemaal goed gegaan. Er stonden 3 gerechten op die wij niet gegeten hadden. De volgende dag waagde ik hier een telefoontje aan en gelukkig werd dit zonder problemen opgelost.
Conclusie: de gerechten zijn fantasierijk, smaakvol en met zorg bereid. De prijzen van de diverse gerechten vinden wij toch wat aan de hoge kant. En zeker ook de prijs van de wijnen. De bediening is vriendelijk, maar ze zouden wat meer aandacht aan de gasten moeten geven. Bijvoorbeeld: tussendoor kunnen vragen of alles naar wens is, of er nog iets te drinken moet komen of even doorgeven dat het iets langer kan duren.
Tip: een vast bedrag voor een verrassingsmenu. Het verrassingsmenu is geen vastgesteld menu, maar gerechten van de kaart die door de kok uitgezocht worden. Dit is voor ons geen verrassing, want die hadden we zelf ook van de kaart kunnen kiezen.