Crè­me brûlée van ko­kos

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 vanillestokje
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 6 middelgrote eieren
  • 70 gr. kokosbloemsuiker
  • 50 gr. fijne kristalsuiker
  • zeef
  • 4 ovenvaste schaaltjes ( 9 cm doorsnee )
  • Braadslee
  • Créme-brûleebrander

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de kokosmelk, het vanillestokje en -merg aan de kook. Zet het vuur uit. Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers in een kom met de kokosbloesemsuiker en een snufje zout.
  3. Verwijder het vanillestokje, schenk de warme kokosmelk met een garde geleidelijk door het eimengsel en roer goed door. Giet door een zeef boven een maatbeker en vervolgens in de schaaltjes.
  4. Zet de schaaltjes in de braadslee en plaats in het midden van de oven. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de schaaltjes met heet water en laat de custard in de oven in ca. 35 min. gaar worden. De custard is gaar als de bovenkant gestold is, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig. Hij mag niet vloeibaar zijn; verleng eventueel de oventijd tot de juiste gaarheid bereikt is. Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen.
  5. Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Verdeel er vlak voor het serveren de kristalsuiker over en karamelliseer met de crème-brûléebrander. Bestrooi met de kokossnippers en serveer.

Bereidingstip:

Je kunt de crème brûlée 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf het gekaramelliseerde suikerlaagje aan.

Bereidingstip:

Hoe lager je ovenschaaltje is, hoe eerder de custard gaar is.

Bereidingstip:

Geen crème-brûléebrander? Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Zet de ijskoude, met suiker be- strooide schaaltjes onder de grill tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Dit duurt ca. 8 min. Zet de crème brûlée daarna 10 min. terug in de koelkast.

TERUG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *